Klaar om gebruik te maken van een revolutionair weerbericht om jouw training zo goed mogelijk te plannen? Met Epic Ride Weather krijg je inzicht in het weer op jouw uitgestippelde route zoals nooit tevoren. In deze blog vind je meer over wat de app doet, hoe je deze het best gebruikt en nog wat tips.
Wat is Epic Ride Weather?
Simpel gezegd heeft de app 1 kerntaak: weersvoorspelling. In de zomer is de keuze voor kleding en locatie voor een training vaak zo gemaakt, er veranderd weinig in het weer en er is daglicht genoeg. In de andere seizoenen komt er vaak meer bij een goede route planning kijken. Naast dat de wind een rol speelt moet je misschien rekening houden met neerslag, de hoeveelheid daglicht, gevoelstemperatuur en de windrichting & -kracht.
Epic Ride Weather biedt gepersonaliseerde weersvoorspellingen die rekening houden met jouw snelheid en locatie, waarbij meerdere voorspellingen worden gecombineerd om u een nauwkeurige projectie van het weer voor de duur van de rit te geven.
Hoe gebruik je Epic Ride Weather?
Route importeren voor jouw weerbericht
Om gebruik te maken van de app dien je een routebestand te heb je een routebestand nodig. Een groot voordeel: de app heeft goede integraties met meerdere routebouwers, gebruik je Komoot of de Strava Route Builder dan kan je deze direct inladen. Ook routes vanuit Garmin Connect kunnen direct geïmporteerd worden.
Tip voor Garmin gebruikers: kies er altijd voor om de route in te laden vanaf de bron indien mogelijk, zo voorkom je dat bij wijzigingen je eerst Garmin Connect moet synchroniseren voordat de wijzigingen verwerkt worden in de route.
Zodra je jouw beoogde route hebt gevonden dien je in het volgende scherm twee inputs te geven: starttijd & gemiddelde verwachte snelheid. Op basis hiervan kan de app berekenen op welk moment je op welk punt in de route gaat zijn en de juiste weerbericht laten zien.
Het weerbericht voor jouw route
In een paar seconde wordt alle data verwerkt en krijg je een nauwkeurig weerbericht te zien voor jouw route. In de app wordt het volgende zichtbaar: temperatuur (absoluut °C & gevoelstemperatuur), windrichting, neerslag (kans %, Intensiteit & %bewolking), wind (gemiddelde windkracht & windstoten) en het hoogteprofiel van de route, daglicht & uv-index, luchtvochtigheid % & dauwpunt (°C).
TIPS om het meeste uit de app te halen
In de app zitten op verschillende plekken nog functies verstopt terwijl deze in sommige gevallen wel handig zijn. De meesten hiervan zitten in het eerste scherm, dat hierboven ook al voorbij kwam.
- Het deel icoontje rechts bovenaan kan je gemakkelijk het .gpx bestand delen (bijvoorbeeld via een
groepschat van je trainingsgroep) zodat iedereen de juiste route in kan laden. - Het klok icoontje rechts kan gebruikt worden om de beste starttijd te selecteren, je krijgt te zien vanaf wanneer er daglicht is, de temperatuur op jouw startplek. Ideaal als je ruim de tijd hebt voor jouw rit en wat eerder of later vertrekken geen probleem is.
- Het deel icoontje rechts onderaan opent de route in de originele app. Heb je een foutje gespot en wil je deze er nog uit halen? Via deze knop kom je direct in de app (bijvoorbeeld Komoot) en kan je dit nog aanpassen.
- De bolletjes onderaan geven het begin en eindpunt van de voorspelling op de route aan. Als je een lange meerdaagse tocht rijdt dan is de kans groot dat je een routebestand hebt dat je in meerdere dagen fietst. Met deze functie kan je een nauwkeurigere voorspelling maken voor een bepaalde dag.
- Routes als favoriet markeren. Door in je lijst met ritten naar links te swipen en op het groene icoontje te klikken wordt de route toegevoegd aan je lijst met favorieten, deze kan je terugvinden via de knop “favorites” op het eerste scherm van de app. Handig voor als je een bepaald rondje vaker rijdt. Je kan routes als favoriet markeren en gemakkelijk terugvinden in die categorie, ongeacht waar deze oorspronkelijk vandaan kwamen.
TIPS voor de uitvoering van je training
- Van tevoren weet je wat de intensiteit van je training gaat zijn, gebruik de gevoelstemperatuur om een passende outfit uit te zoeken. Indien je te maken krijgt met veel temperatuur wisselingen is het raadzaam om te werken met lagen waarmee je het gemakkelijk warmer of kouder kan maken
- ochtend -> middag – opkomende zon neemt de temperatuur toe
- hoogte – des te hoger des te kouder, maar tijdens een klim is het door de inspanning warm. Sta je boven (bezweet) stil op een onbeschutte bergtop dan kan je ineens heel hard afkoelen.
- dalen – door aanzienlijk meer rijwind koel je af, een laag met windstopper en eventueel handschoenen is misschien aan te raden. Je wilt niet in een afdaling zitten en niet meer in je remmen kunnen knijpen van de kou.
- Impact van luchtvochtigheid – het dauwpunt geeft een indicator over hoe benauwd het kan voelen. %luchtvochtigheid is hier geen goede indicator voor omdat dit relatief is. Het gevoel dat je ervaart afhankelijk is van de temperatuur en de luchtvochtigheid, het dauwpunt daarentegen zegt wel wat over de absolute hoeveelheid vocht in de lucht.
- Rijd je in de winter buiten en is het overdag net rond het vriespunt? Ben er dan op bedacht dat er op sommige plekken (zeker in de schaduw) nog vorst kan liggen.
- Luchtvochtigheid & dauwpunt
- In case you want to expand on humidity and dew point: High relative humidity with a high dew point means the air will feel muggy and may reduce sweat evaporation, making rides more challenging. On the other hand, a low dew point paired with moderate relative humidity can indicate dry air, even if the relative humidity seems high. Together, these metrics help you plan for hydration, gear, and overall comfort during your rides.
- Hoge relatieve luchtvochtigheid gecombineerd met een hoog dauwpunt betekend dat de lucht benauwd aanvoelt “dikke lucht” en dit kan het verdampen van zweet moeilijker maken. (gunstige omstandigheden om te trainen met verhoogde kerntemperatuur, gezien het makkelijker is om deze temperatuur vast te houden.)
- Een laag dauwpunt gecombineerd met een laag tot gemiddelde relatieve luchtvochtigheid kan een indicator zijn van een droge lucht. Hierbij verdampt je zweet makkelijker.
- Misschien niet aan te raden voor de kwaliteit van je training maar wel leuk
- Je maten solo aan gort rijden? Kijk dan op welk stuk de wind in de rug staat.
- Samen waaiers rijden? Zoek een stuk uit waar de wind (schuin) van zij komt.
HOE VEEL KOST HET?
De app heeft een gratis proefperiode van 30 dagen die beperkt is tot 1000 voorspellingen, goed genoeg voor een paar honderd km aan routes waarvoor je een weerbericht wilt. Wanneer de proefperiode voorbij is, kan je een jaar- of maandabonnement aanschaffen dat automatisch wordt verlengd totdat het wordt opgezegd.
EUR €14.99/jaar of €2.99/maand
USD $14.99/year or $2.99/month
GBP £12.99/year or £2.99/month
GET THE APP
Versies 25-01-24 oorspronkelijk artikel 10-03-24 toevoeging routes als favoriet markeren 04-03-24 update daglicht & dew point 22-01-25 verwijzing naar Google Play store toegevoegd 24-02-25 extra uitleg toegevoegd 29-02-25 prijszetting geupdate